19 January 2010

První dny - Toronto

Přiletěli jsme v pátek, do neděle jsme měli v plánu zůstat v Torontu a pak se přesunout do Waterloo. Náš Travelers hostel, který jsem zabookoval, se nacházel v China Town u ulice Spadina, jedné z hlavních tříd v DownTownu. Že jde o Čínskou čtvrť, jsem poznal už z mapy při pohledu na Street View (V Kanadě je vyfocené snad každé město). V okolí jsou jen čínské obchody, ulice nesou vedle svých anglických jmen i ty čínské a bělocha musí člověk hledat opravdu pečlivě.

Večer jsme podnikli krátkou procházku, obhlídli noční CN Tower a pro strašlivou zimu se chtěli uchýlit do baru na pivo. To by ovšem nesměl být nový rok :) Podařilo se nám akorát najít otevřený obchod, kde jsme tedy uskutečnili nákup večeře a snídaně.

Druhý den jsme se courali po městě a na oběd se sešli s naším spolubydlícím Bahmanem, který nám pronajímá dva pokoje v domě (o tom ještě později). Pak jsme ještě vykonali společně další sightseeing prokládaný rozmrzáním kde se dalo (ten den bylo cca -17°C, přičte-li se vítr, tak nějakých -25).
Viděli jsme Univerzity of Toronto s krásným kampusem, jako z Harry Potera, Royal Ontario Museum (ROM) kultury, přírody a historie, které vypadá, jako by do původní budovy nabourala kosmická loď. Zde se nám podařil pěkný kousek, aneb jak se vyhnout frontě a dostat se zadarmo dovnitř. Venkovní část Gehryho Art Gallery of Ontario, sportovní Rogers Centre, Dundas Square s ohromným nákupním Eaton Centre 

Toronto je největší Kanadské město (2,5 mil cetrální část, 5,5 mil metropolitan area) na břehu jezera Ontario ve stejnojmenné anglicky mluvící provincii. Dominantou města je CN Tower, donedávna nejvyšší volně stojící stavbou na světě (553m), z jejíhož nejvyššího patra v 446 metrech je nádherný výhled. Zatím jsem nahoře nebyl, neb se mi zdálo $22 hodně, ale určitě se příště musím podívat. Toronto je typické severoamerické město s kolmými ulicemi a vysokými věžáky, s 2000 budovami nad 90m. Má metro, streetcars (tram), dvě letiště a přístav. Hojně využívaný dopravní prostředek je kolo. Ačkoli je to velkoměsto, nezaznamenal jsem žádné zácpy. Nad každým přechodem bez semaforu visí velká cedule, která bliká, když někdo přechází. Autobusové nádraží je velká sranda: musíte čekat ve frontě na mrazu mezi přijíždějícími autobusy a jelikož jízdenky nejsou na konkrétní spoj, nemáte vůbec zaručené, že odjedete :D Z baráků čouhají na ulici trubky s plynoměry v roztodivných spletencích. Všude jsou koše na tříděný odpad. Každá druhá kavárna je Starbucks; nejmenší káva má asi dvě deci... A pivo mají výborné (i když ho pijí z velkých umělohmotných nádob - pitcher)!

Pozn: Fotky budou doufejme brzy, až mi přijde počítač. Stay tunned!

No comments:

Post a Comment